DSG Şanzıman Nedir?
DSG şanzıman ile pek çok araçta karşılaşıyoruz. DSG şanzıman otomatik mi ya da DSG şanzıman sorunları gibi konu başlıkları epeyce merak ediliyor. Peki, DSG şanzıman nedir ve DSG şanzımanın özellikleri nelerdir? Makalemiz, DSG şanzıman ve özellikleri hakkında.
DSG Şanzıman ve Özellikleri
DSG şanzıman nedir sorusunun yanıtı, çok basit ve genel bir tanımla otomatik şanzıman şeklindedir. DSG şanzıman, çift kavramalı bir şanzıman türüdür. Pek çok kaynakta doğrudan çift kavramalı şanzıman olarak da geçer. DSG kısaltmasının açılımı ise İngilizce Direct Shift Gearbox şeklindedir.
Çift kavramalı şanzıman yada bilinen diğer adıyla DSG şanzıman, vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirebilen otomatik şanzımandır. Bu yapısıyla da seri kabiliyet sunar ve çok tercih edilir. Ayrıca çift kavramalı şanzıman, geleneksel otomatik ve düz vites sistemlerine nazaran daha fazla güç ve daha iyi bir kontrol sağlamaktadır.
DSG Şanzıman Hangi Markanın? DSG Şanzımanı Kim Buldu?
Bugün pek çok marka, DSG şanzıman tipini kullanıyor. Ancak DSG şanzımanı ilk kullanan marka ya da bu teknolojiyi geliştiren marka, Alman otomotiv devi Volkswagen’dir. Volkswagen’in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi’deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic’tir. Bu markaların hepsi de farklı mühendislik çalışmaları ile bu teknoloji üzerinde çalıştı ve farklı yönlerini geliştirdi.
DSG Şanzımanlı Araçların Olumlu ve Olumsuz Yönleri
DSG şanzımanlı araçların olumlu ve olumsuz yönleri tartışılıyor. Ancak doğru teknolojiyle donatıldıklarında en verimli şanzıman seçeneklerinden biridir. DSG şanzımanlı araçların olumlu ve olumsuz özelliklerini listeleyelim...
DSG Şanzımanın Avantajları Nelerdir?
Son yıllarda oldukça popüler olan DSG şanzıman yapısının sunduğu bazı avantajlar var. Bunlardan bazıları şöyle:
- Araca hızlı bir vites geçişi imkanı sağlar. Bu da her vites geçişinde çok seri bir hareket kabiliyeti anlamına gelir.
- Bu tip şanzımanlarda vites geçişlerinde güç kaybı yaşanmaz.
- Güç kaybına neden olmaması onu, manuel vites araçlara göre çok daha konforlu kılar.
- Benzer sebeplerle otomatik şanzımanın daha fazla enerji harcaması durumu da DSG ile bloke edilir. DSG şanzıman, oldukça düşük yakıt tüketimini beraberinde getirmektedir.
Yukarıdaki sebeplerle manuel vitesin sürüş yorgunluğunu istemeyen, ancak otomatik vitesli araçlardaki performans problemi ve fazla yakıt tüketimi etkenlerini de istemeyenler için DSG şanzımanlı araçlar, gerçekçi bir çözüm sunar.
DSG Şanzıman Sorunları Nelerdir?
Her sistemde olduğu gibi DSG şanzımanlı araçların da bazı problemli yönleri mevcut. DSG şanzıman şikayetleri online mecralarda sıklıkla tartışılıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda yaşanan bazı DSG kavrama sorunları alıcıların gözünü korkuttu. DSG şanzıman sorunları şöyle özetlenebilir:
- Çift kuru kavrama (baskı-balata) kullanıldığı için, zamanla aşınıyor ve değiştirilmesi gerekiyor.
- Çift kavramalı şanzımanlı araçların yokuşlarda geri kaçırdığına dair şikayetler de yaygındır. Bu sebeple DSG şanzımanlı araçlarda hill hold yani yokuş kalkış desteğinin olması zorunludur.
- Kararsız ve kötü sürüş şartlarında ısınma, aşınma ve arıza yapma olasılığı artabilir.