Direksiyon Titremesi Neden Olur?
Direksiyon titremesi neden olur? Hangi araçlarda direksiyon titremesi görülür?
Uzun yolda ya da kısa mesafede yapılan sürüşlerde direksiyonun titremesi sürücülerin sıklıkla yaşadığı bir durumdur. Peki, direksiyon neden titrer? Direksiyondaki titreme hangi sorunlara işaret eder? Konumuz: Direksiyon titremesinin sebepleri…
Direksiyon Neden Titrer?
Araç kullanırken direksiyon titremesi, hemen herkesin başına gelmiştir. bazen sorun sadece bir civatanın sıkıştırılması kadar basit bir şekilde çözülebilecek iken bazen çok daha komplike olabilir. Peki, direksiyon titremesine neden oluyor olabilir? Direksiyonun titreme sebeplerinden bazılarını listeleyelim:
Direksiyonda Titremenin Nedenlerinden Bazıları
Sürüş esnasında veya sadece frene bastığınız anda direksiyonda titreme olabilir. Bunun nedeni süspansiyon sistemi, fren sistemi, lastikler ve diğer nedenler olabilir. Başlıca sebepleri inceleyelim...
Bozuk Balans Ayarı
Tekerleklerin dengesini sağlamak için yapılan balans ayarı doğru yapılmadıysa ya da lastik balans ayarı bozulduysa araç sağa ya da sola çekme yapabileceği gibi direksiyon titremesi de olabilir.
Bozuk Rot Ayarı
Tekerleklerin rot ayarı bozulduysa ya da doğru şekilde yapılmadıysa yine direksiyon titremesi görülür. Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar.
Rulman Sorunları
Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Süspansiyon Sistemi Sorunları
Titreyen direksiyonun nedenlerinden biri ve en yaygın olanı, kesinlikle süspansiyon sistemi arızalarıdır. Peki, süspansiyon sisteminde ne oluyor da araç titriyor.
- Süspansiyon parçalarındaki aşınma olabilir.
- Süspansiyon sistemindeki parçalarda gevşek bağlantılar olabilir.
- Tahrik milinde sorun olabilir.
Fren Sorunları
Frene bastığınız zaman direksiyon titriyorsa burada frenle ilgili bir sorun olduğu söylenebilir.Direksiyon titremesine neden olabilen fren sorunlarıda genellikle aşağıdakilerden biri veya birden fazlasıdır.
- Aşınmış fren balataları,
- Fren sistemindeki gevşemiş bağlantılar
- Kötü durumdaki fren diskleri
Motor Kulağı Sorunları
Önce motor kulağının ne olduğunu açıklayalım. Motor kulağı, motor takozu olarak da bilinir. Bu parça, motordaki titremeleri ve yoldaki şokları emer. Ancak motor kulağında sorun varsa direksiyon titrer.
Lastiklerin Ömrünü Tamamlamış Olması
Oto lastiklerinin dişleri aşınmış ve artık kullanım süreleri dolmuşsa bu da direksiyonda titremeye neden olabilir. Acilen oto lastik yenileme yapmak gerekir.
Jantların Eğik Olması
Jantların eğik olması, direksiyon titremesine neden olabilir. Jant eğik olduğu için direksiyon bir yöne döndürüldüğünde tekerlekler bu komutu uygulamakta zorlanır.
Direksiyon titremesi, sürüş güvenliği açısından büyük bir sorundur ve önlem alınmazsa hem araçta daha büyük sorunlara yol açabilir hem de can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir.