Arka Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?
Pedala basıldığında diske veya kampanaya sürtünerek aracın yavaşlamasını sağlayan parça olarak tanımlanan fren balataları zamanla aşınır. Bu aşınma, fren diskine zarar verir ve frenleme performansını düşürür. Bu nedenle vakti gelince ön fren balatası ya da arka fren balatası için gerekli değişim sağlanmalıdır. Peki, arka fren balatası nasıl değiştirilir? Bu soruya yanıt vermeden önce fren balatası nedir / fren balatası neden biter gibi soruların yanıtlarına bakalım...
Fren Balatası Nedir?
Fren kaliperi ile disk arasında yer alır ve fren pedalına basıldığında tekerleklerin sıkıştırılarak yavaşlamasını sağlayan mekanizmanın bir parçasıdır. Fren balatasının çalışma prensibi, pedala basıldığında diske veya kampanaya sürtünerek, aracın yavaşlamasını sağlamak üzerine kuruludur. Fren balatası bittiğinde değiştirilmesi gerekir.
Fren Balatası Neden Biter?
Fren balatası, zamanla aşınır ve biter. Ancak daha hızlı bitmesine neden olan bazı sürücü hataları söz konusudur. Bunlardan bazıları şöyle:
- Sürekli dur-kalk yapmak fren balatasının ömrünü kısaltır.
- Aniden hızlanma ya da aniden yavaşlama sıklığı fren balatasının ömrünü kısaltır.
- Gereksiz yere sürekli fren pedalına basmak balataları çabuk bitirir.
- Yokuşlarda fren pedalının zorlanması da balataları kısa sürede bitirir.
Arka Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?
Balata, kaliper ile fren diski arasında yer alır. Bu parçayı sökmek için bir dizi parçayı - vidayı - teli - yayı doğru sıralama ile çıkarmak gerekir. Oldukça zahmetli bir iştir.
Lastikler söküldükten sonra kampanayı tutan vidayı sökülür. Bundan sonra kampana çıkar ve sıra balatalara gelir. Balatalara ulaşmak için de bir dizi yay gibi parça da sökülür. Ardından yeni balatalar takılır ve aynı sıralama geriye doğru takip edilir. Burada basit bir şekilde birkaç cümlede anlatmış olsak da her bir parçanın doğru şekilde sökülmesi, tekrar doğru şekilde takılması ustalık, deneyim ve teknik bilgi gerektirir. Eklemek gerekir ki; kampanalı frenlerde balatalar pabuca perçinlenmiş veya yapıştırılmıştır. Disk balatası ise balata taşıyıcısına yapıştırılmıştır.
Arka fren balatası ömrünü tamamladı ve değişmesi gerekiyor. Peki, fren balatası seçiminde nelere dikkat etmeli?
Fren Balatası Seçimi Nasıl Olmalı?
Günümüzde farklı markaların farklı özelliklerde fren balata çeşitleri var. Peki, en iyi fren balatası hangisi? Aslında bu konuda net bir marka ya da modele işaret etmek mümkün değil. Ancak bir fren balatası nasıl olmalı sorusuna yanıt vererek ipucu verebiliriz:
Fren Balatası Nasıl Olmalı?
- Sabit sürtünme performansı konusunda iyi olmalı.
- Sürtünme katsayısının fren basıncına etkisine bakılmalı.
- Hız ya da sıcaklıktan kolay etkilenmemeli.
- Yüksek mekanik dayanıklılığa sahip olmalı.
- Düşük gürültü seviyesi sunmalı.
- İklim koşullarından etkilenmemeli.
- Düşük aşınma kapasitesi sunabilmeli.