Araç Yağı Kaç Km Değişir?
Araç motor yağı kaç km’de bir değişir ya da araç yağını ne zaman değiştirmek gerekir, sorusu pek çok araç sahibinin yanıtı merak ettiği sorulardan biri. Motorlu araçlar için yağlar ve sıvılar çok önemlidir. Motor yağı da motor parçalarının randımanlı bir şekilde çalışması için önem taşır. Motor yağı kötü ise ya da motor yağı eksilmişse parçalar metal sürtünmesi ile zarar görür. Kısa süre içinde büyük motor arızaları meydana gelir. Peki, motor yağı nedir ve ne zaman arabanın motor yağını değiştirmek gerekir?
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir?
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km’yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir. Otomobil yakıt tüketimi için de motor yağının değişimi büyük önem taşır. Bu uyarıyı dikkate alarak, aracınızın motorunun daha iyi performans sunmasını, daha az yakıt tüketmesini ve motorun daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. 10 bin km’de bir değişim idealdir ancak bazı kullanım alışkanlıkları da motor yağının vaktinden etken değişmesini gerekli kılabilir. Örneğin sürekli dur-kalk halinin olması motor yağının erken bitmesine neden olabilir. Tozlu-taşlı yollarda araç kullanımı da motor yağı değişimlerini erkene alabilir. Benzer şekilde motor yağ filtresindeki sorunlar yağın iyi süzülememesine ve zamanla yağın partiküllü çökelti haline gelmesine neden olabilir. Bu nedenle de motor yağ değişimi sırasında motor yağ filtresi değişimi ya da kontrolü de sağlanmalıdır.
Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?
Motor yağı değişimidenilince akla hemen bir bidon dolusu sıvının aktarımı ve dolayısıyla son derece basit bir işlem geliyor. Ancak motor yağı aslında bir oto yedek parçasıdır. Vakti gelince yenilenmesi gereken bu yağ, özel kimyasallarla motorun kullanımına uygun hale getirilmiş özel bir malzemedir. Dolayısıyla motor yağı değişimi de kolay ama özen isteyen bir işlemdir. Motor yağı değişiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle listeleyebiliriz:
- Mevcut yağın tamamen yağ deposundan çıktığından emin olmak gerekir. Çünkü eski yağ içinde birikmiş olan tortu ve materyaller, yeni yağa karışırsa bu yağın da kısa sürede partiküllü hale gelmesine neden olur. Dolayısıyla yeni motor yağı alınmışsa da performanslı ömrü kısa olabilir.
- El freni çekilerek park haline alınan aracın tekerlekleri arasına rampa konulabilir. Bu şekilde daha kolay bir biçimde yağ tıpasına ulaşılır. Sonrasında tıpayı kaldırarak eski yağın tamamen çıkarılması sağlanmalıdır.
- Motordaki yağ sıcak olabilir. Ayrıca bu yağın doğrudan insan cildi ile teması önerilmez. Bu nedenle eldiven giymek ve çok dikkatli davranmak gerekir.
- Motor yağı çıkarma ve yeni yağ ekleme işlemi sırasında sigara, çakmak gibi yanıcı maddeler de ortamda bulunmamalıdır.
- Yeni yağ eklendikten sonra kapak kapatılır. Burada bir süre bekleyip akma ya da sızdırma var mı kontrol edilmelidir.
Motor Yağı Değişmezse Ne Olur?
Metal malzeme, aracın ana malzemesidir. Metal, birbirine sürtündükçe korozyona uğrayan bir malzeme olması ile bilinir. Korozyon ise bir aşınma türüdür. Metal parçalar birbirine sürtündükçe aşınıyorsa motorun çalışmasını sağlayan dişlilerin ana çalışma prensibinin sürtünme olduğu akla gelince nasıl sağlam kalacakları merak edilir. Burada sürtünmenin neden olacağı aşınmayı, kopmayı, kırılmayı önleyen şey; motor yağıdır. Motor yağı olmazsa araçtaki dişliler, aracın ilerlemesi için birbirine sürtünürken kısa süre içinde kırılı, bozulur deforme olurlar. Buna da zaten mekanik arıza deniyor. Metal malzemenin diğer bir özelliği de paslanmadır. Pas, nemden kaynaklanır. Ortamdaki nem, metalin paslanmasına neden olur. Motor yağının bir diğer işlevi de paslanmayı önlemektir. Öyle ise motor yağı değişmezse parçalar arasında devir daim yapan bu yağın eksikliği sonucu parçalar birbirini kırar, büker ya da paslandırır. Motor yağı değişimi maliyeti yanında motor parçalarının değişim maliyeti çok yüksektir. Üstelik motor yağı eksikliğiaracın daha fazla yakıt tüketmesine, performansının düşmesine de neden olur. Motor yağı değişmezse ne olur sorusuna madde madde bir özetle tekrar yanıt verelim:
- Motor temiz kalamaz
- Motorun soğutulması zorlaşır.
- Motor içinde sürtünme artar ve parçalarda arıza meydana gelir.
- Isı durumunun giderek artması sonucunda parçaların birbirine kaynaşmasıyla motor arızaları yaşanır.
- Var olan parçaların görev yapamaz hale gelmesiyle değişimi de zorunlu olur. Bu da ciddi maliyetlere neden olur.
Motor Yağı Olarak Ne Kullanmalı?
Öncelikle motor yağının ne işe yaradığını tam olarak anlamak ve bu işleve uygun motor yağını bulmak gerekir. Motor yağının işlevlerivardır. Bunlar:
- Motorun soğumasına destek olmak
- Motor ve parçalarındaki partikülleri temizlemek
- Motor parçalarının sürtünme sırasında birbirine zarar vermesine engel olmak
- Motor parçalarının paslanmasına engel olmak.
- Segman, piston ve silindir arasındaki boşlukları doldurarak gaz kaçağını engellemek.
Motor yağı seçiminde üç farklı seçenekle karşılaşılır. Bunlar:
- Mineral motor yağları
- Tam sentetik motor yağları
- Yarı sentetik motor yağları
Burada üçü arasındaki farklılar olacağı bilinmelidir. Temel fark ise laboratuvar ortamında geliştirilen sentetik yağların ısıya ve donmaya karşı daha dayanıklı olduğudur.