Lastik Ömrünü Uzatmak ve Kaliteyi Korumak İçin Öneriler
Lastiği oluşturan kimyasallar zaman içinde kullanım ve depolama koşullarına bağlı olarak değişim göstermekte ve her türlü sarf malzemesi gibi ilk günkü özelliklerini kaybetmektedir. Alacağınız önlemler ve düzenli kontrollerle lastiğinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Japon Otomobil Lastikleri Üreticileri Birliği’nin (JATMA) açıklamasına göre; "Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra 10 yaşını doldurmuşsa gözle görünür herhangi bir hasara ya da şekil bozukluğuna sahip olmasa da, diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi denilen ile değiştirilmelidir."
JATMA, tüm lastik kullanıcılarına kullandıkları otomobil üreticisinin araç kullanım kılavuzlarında yer alan tavsiyelerini dikkate almalarını ve benimsemelerini tavsiye etmektedir. Lastiğinizin ömrünü uzatmak ve kalitesini koruyabilmek için birkaç önlem almanızda fayda vardır.
Lastik Ömrünü Uzatma Önerileri
1. Lastiklerinizi günlük olarak incelemeniz lastik ömrü açısından alacağınız ilk ve en önemli önlemdir. Lastiğinizi kontrol ederek, yabancı bir maddenin sıkışma ihtimalini, lastiğinizin kabarmasını, patlamış olmasını ya da havasının azalıp azalmadığını gözlemleyin. Böyle bir durumda en yakın yetkili servis noktasına gitmeyi ihmal etmeyin.
2. Yedek lastikler dahil tüm lastiklerinizi ayda en az bir kez kontrol ediniz. Çünkü doğru basınç ayarıyla hem lastiğinizden en doğru performansı alırsınız hem de güvenli bir sürüş sağlarsınız.
3. Erken kalkan yol alır felsefesi lastik basınç kontrolü için biçilmiş bir sözdür. Basınç kontrolünü sabah saatlerinde yapmalısınız. Sabah saatleri, çalışmayan ve dolayısıyla soğumuş olan lastiklerinizdeki en doğru basınç değerini gösterir.
4. Düzensiz aşınmalara dikkat edin. Lastik sırtının belli bir bölümünde diğer bölümlere oranla daha fazla aşınma meydana geldiyse bu düzensiz bir aşınmadır. Lastiklerinizi eşit basınçta şişirerek, balans ayarlarını düzenli yaptırarak, aşırı hız yapmayarak ve fazla yük taşımayarak lastik aşınmalarından kaçınabilirsiniz.
5. Lastiğinizin diş derinliğini düzenli olarak kontrol ediniz. Lastik sırtı ile yanakları arasında bulunan olukların arasındaki çıkıntıyı kontrol ederek lastik değişim zamanını belirleyebilirsiniz. Diş derinliği ve lastik sırtı orantısı makul seviyenin altına inmişse lastiğinizi değiştirmeyi unutmayın.
6. Aracınıza kapasitesinin üstünde yük alımı yapmaktan kaçının. Kapasitenin üzerinde aldığınız her yük lastiğinizin aşınmasına ve ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
7. “Her yolun bir lastiği vardır.” söylemini aklınızdan çıkarmayın. Yol koşulları ve mevsimsel değişikliklere uygun lastikler kullanarak hem araç hem sağlam bir sürüş için gerekli tedbirleri almayı ihmal etmeyin.
8. Hız sizin olmadığı gibi lastiğinizin de dostu değildir. Belirlenen hız limitleri üzerine çıkmanız lastik aşımına, diş ve sırt zedelenmesine yol açacaktır. Belirlenen seyir hızında seyahat etmeye özen gösterin.
9. Her lastiğin bakım istediğini unutmayın. Lastiklerinizi düzenli olarak yetkili bayilerde doğru bakımdan geçirmeyi ihmal etmeyin. Doğru bakım uygulanan lastiklerden daha fazla performans alır ve uzun ömürlü olarak kullanırsınız.
10. Lastiklerinizin yerlerinin uygun şekilde olması maksimum verim ve sağlıklı bir sürüş sağlar. Araç lastiklerinize her 5000 kilometrede bir yetkili servis noktasında rotasyon işlemi uygulayarak uygun şekilde değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Rotasyon ayarından sonra, rot ve balans ayarlarını yaptırmayı ihmal etmeyin.
11. Beş yaşından büyük araç lastikleriniz de herhangi bir sorun yaşamamış olsanız dahi kontrol ettirmeyi unutmayın. Olası tehlikeleri önlemek için yolda en az bir kez yetkili lastik bayinizde genel kontrollerinizi aksatmayın.
12. Beş yaşını geçmiş ancak hiç kullanılmamış stepne lastiklerinizi acil durumlarda ilk yetkili incelemesine girene kadar düşük hız ve yük altında kullanarak olası riskleri minimuma indirebilirsiniz.