Lastik Ölçülerinin Anlamı
Lastik Ölçülerinin Anlamı
Pek çok kişi, lastik ölçülerinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Oto lastik ölçülerinin anlamlarını öğrenerek aracınız için doğru lastik seçimi yapabilirsiniz. Böylece sürüş güvenliği, performans ve motor ömrü için önemli bir adım atmış olursunuz. Peki, araba lastikleri üzerinde yazan rakam ve harfler ne anlama geliyor? Oto lastik ölçülerinin anlamı ne?
Lastik Ölçülerinin Önemi Nedir?
Oto lastik ölçülerinin açıklamasını yapmadan önce doğru ölçüyle lastik seçmenin öneminden bahsedelim.
Oto lastiklerde bulunan ölçüler, lastik taban ölçüsü, yanak kalınlığı, yandan bakıldığında görünen geniş kısım, jant ölçüsü gibi bilgiler verilir. Bu ölçülerin ne anlama geldiğini bilmek başka bir deyişle lastik üzerinde yazan rakamların anlamları nedir anlamak, doğru lastiği seçmenizi sağlar. Doğru lastik seçimi ile aracınızın frenleme mesafesine, hızlanmasına, motor ömrünün uzun olmasına dair önemli ve hayati bir seçim yapabilirsiniz.
Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?
Oto lastikler üzerindeki bilgiler, o lastiği hangi mevsimde kullanacağınız, onu hangi araca takabileceğiniz gibi konularda önemli veriler sunar. Bu bilgileri doğru okuyarak kendi başınıza araba lastiği seçebilirsiniz. Diğer yandan üreticinin verdiği bilgilere göre lastik seçimi de yapabilirsiniz. Bu amaçla aracınızın kataloğunu açın ve burada yazan lastik bilgilerine bakın. Buna göre lastik seçimi yapın. Eğer bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız oto bakım uzmanından destek alın.
Oto Lastik Ölçüleri Anlamları
Otomobil radyal lastiklerinin yanağında yazan ebat bilgilerinin anlamı şu şekildedir.
Örnek olarak en yaygın ebatlardan 205 / 55 R 16 ebadını ele alalım.
- Buradaki 205 rakamı, kesit genişliğini ifade eder. Uygun janta takılmış ve şişirilmiş bir lastiğin yanaktan yanağa (dıştan dışa) mm. cinsinden yaklaşık mesafesini gösterir.
- 55 rakamı, kesit oranını ifade eder. Lastiğin kesit yüksekliğinin (topuktan sırta) kesit genişliğine % olarak oranıdır.
Örneğimizde; seçili ebadın kesit yüksekliği, 205’in %55’i kadar demektir.
- R harfi, söz konusu lastiğin radyal yapıda olduğunu yani gövde katını oluşturan liflerin radyal yönde (dönüş yönüne göre 90 derecelik açıda) yerleştirildiğini anlatır.
- 15 rakamı, jant çapı anlamına gelir. Lastiğin takılabileceği jantın inç olarak dış çapını gösterir ki bu da lastiğin iç çapına eşittir.
Özetle; taban genişliği yani şişirilmiş lastiğin en geniş yerinin mm cinsinden ölçüsü, yanak yüksekliğinin genişliğine oranı, radyal lastik bilgileri, jant çapı yani lastiğin hangi jant ile uyumlu olduğu bilgisi oto lastiğin üzerinde yazar. Lastik ölçüleri konusunda mutlaka aracınızın üreticisinin verdiği bilgileri dikkate alın.
Lastik Ölçülerinin Anlamını Bilmek Şart mı?
Oto lastik ölçüleri, bu konuda bilgisi olmayanlar için çok karmaşık gibi görünse de lastik ölçülerinin anlamını bilmeniz; doğru lastiği tercih etmeniz açısından önemli. Eğer doğrudan online olarak oto lastik almak gibi size bir danışanın eşlik etmeyeceği şekilde lastik alımı yapacaksanız bu bilgileri mutlaka öğrenin. Diğer yandan lastik ölçülerinin anlamlarını bilmek önemli. Ancak şart da değil. Doğru lastik seçimi için Otopratik uzmanlığına güvenebilirsiniz.
Lastik Takma Sökme İşi İçin Destek Alın!
Oto lastikleri sökmek ve yenisini takmak yani lastik yenilemek, doğru yöntemi öğrenen pek çok kişinin yapabileceği bir iştir. Ancak lastik yenileme işleminden sonra rot ayarı ve balans ayarı gibi bazı ayarların yapılması gerekir. Bu ayarlar doğru yapılmadığında lastik basıncı doğru ayarlanmadığında sürüş güvenliği ve sürüş konforu için olumsuz sonuçları olur. Bu nedenle kış lastiği taktırırken, aracınızın lastiklerini yenildiğinizde uzman desteği almanızı öneriyoruz. Ayrıca sıklıkla lastik hava kontrolüyaptırmanız da faydalı olacaktır.